Reșița este deschisă PENTRU BUSINESS

Cu o nouă conducere, proiecte curajoase și investiții cu fonduri europene, Reșița este în dezvoltare

REȘIȚA PE SCURT

Cu o poziționare favorabilă și accesibilă, viziune îndrăzneață și leadership implicat și împrejurimi naturale de o valoare extraordinară, Reșița precum și regiunea pe care o polarizează, reprezintă un potențial excelent ca piață nouă, locație de producție și bazin de resurse de forță de muncă.

Sprijin pentru investitori

Ne-am asumat angajamentul de a promova un mediu de afaceri prietenos, competitiv și incluziv. Țintim spre un rol activ în sprijinirea sectorului privat cu informații și sprijin logistic, birocrație redusă,  contacte utile și facilități fiscale atractive.

Locații pentru investiții

Vă stăm la dispoziție cu o zonă industrială modernă de 28,5 ha, poziționată central, complet echipată și gata pentru investitori, în Valea Țerovei. Alte hale și terenuri sunt de asemenea disponibile în orașul nostru pentru închiriere sau dezvoltare.

Local investors

Profiles of Local Entrepreneurs

Ultimele Știri

Celebrăm un an de progres în inițiativa Simply Positive. Cum a contribuit ADLR la crearea de districte cu energie pozitivă

Suntem Incantati să marcam primul an de progres al proiectului Simply Positive, o inițiativă dedicată promovării dezvoltării districtelor cu energie pozitivă, în cadrul căreia ADLR, alaturi de denkstatt și partenerii din Austria, Italia și Olanda au colaborat cu succes.

În cursul anului 2023, am desfășurat o serie de activități menite să consolideze fundațiile necesare pentru etapele ulterioare ale proiectului. Împreună cu partenerii noștri, am contribuit la elaborarea unor livrabile esențiale, printre care se numără rapoarte privind scenariile de funcționare și indicatorii cheie de performanță. De asemenea, am lucrat îndeaproape cu aceștia pentru a dezvolta o metodologie cadru pentru districtele cu energie pozitivă, asigurându-ne că definim conceptul într-un mod actualizat și relevant.

La nivel local, am elaborat un Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) pentru municipiul Reșița, în conformitate cu obiectivele ambițioase ale Pactului Primarilor, concentrându-ne eforturile pe cercetarea și elaborarea de strategii inovative. Cu fiecare pas pe care îl facem, ne apropiem tot mai mult de realizarea obiectivelor noastre în cadrul proiectului Simply Positive. Efortul și dedicarea echipei noastre, alături de colaborarea strânsă cu partenerii, ne vor conduce către succes în promovarea dezvoltării sustenabile și a districtelor cu energie pozitivă.

Printre acțiunile cheie în care agenția ADLR a fost implicată se numără identificarea vulnerabilităților climatice ale Reșiței, conectarea cu stakeholderii relevanți pentru colectarea datelor necesare si elaborarea unui Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă pentru Reșița.

Sprijinirea orașelor și municipalităților inovatoare și ambițioase pe drumul lor către cartierele cu energie pozitivă prin linii directoare, ținte și strategii simple, clare și ușor de înțeles – Septembrie 2023

În contextul Pactului verde european (Green Deal) și al Misiunii privind Orașele Inteligente și Neutru din Punct de Vedere Climatic, orașele și municipalitățile din întreaga Europa se află într-un moment de cotitură.

Neutralitatea climatică a ajuns atât în strategiile de business ale companiilor cât și în planurile de dezvoltare ale autorităților. În forma actuală, comunitățile de azi sunt generatoare de CO2 și contribuie masiv la poluarea mediului înconjurător. Ca urmare a arderii combustibililor fosili, sursele convenționale de energie sunt responsabile de o cantitate considerabilă de substanțe chimice și de particule nocive eliberate în atmosferă, așadar crearea unor PED (Positive Energy Districts) a ajuns o necesitate.

SIMPLY POSITIVE este un proiect internațional de cercetare, care include parteneri și districte focus din diferite zone din întreaga Europa, cu context social diferit, tehnologii energetice existente diferite și condiții climatice diferite.

SIMPLY POSITIVE ajută la apariția districtelor cu energie pozitivă și la tranziția către orașe climatice neutre.

Scopul proiectului SIMPLY POSITIVE este de a promova crearea de Districte și Cartiere cu Energie Pozitivă (PED și PEN) într-un mod echilibrat.

Proiectul își propune să stimuleze și să susțină dezvoltarea PED (Positive Energy Districts) la nivel european, prin alăturarea a patru districte cheie, din diferite țări europene, fiecare având un context specific:

  1. Großschönau – Austria
  2. Amsterdam – Olanda
  3. Municipiul Reșița – România
  4. Settimo Torinese – Italia

 

Pentru a promova crearea unor astfel de comunități și a unor cartiere sustenabile, proiecte precum SIMPLY POSITIVE țintesc către dezvoltarea unor strategii inovatoare și a unor direcții menite să crească nivelul de implicare al comunităților în promovarea sustenabilității.

Activitățile proiectului vor fi cele de evaluare strategică a districtelor cheie, evaluarea și

consolidarea celor mai bune practici, stabilirea unor indicatori cheie de performanță pentru evaluarea implementării PED (Positive Energy Districts), elaborare Strategii inovative, având ca și rezultate realizarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă şi Climă (PAEDC), Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE), expertize energetice (audit energetic). In cadrul proiectului a fost ales ca si district focus cartierul Lunca Pomostului.

Strategiile generate, recomandările și cele mai bune practici vor fi împărtășite în cadrul comunității de cercetare PED și Smart Cities.

Pentru Municipiului Reșița coordonatorul proiectului este AGENȚIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ REȘIȚA S.A., iar activitățile specifice pentru municipiul Reșița au fost dezvoltate și urmează a fi implementate în colaborare  cu consilierul de sustenabilitate denkstatt România (www.denkstatt.eu).

Această lucrare a fost susținută de un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării CNCS/CCCDI – UEFISCDI, numărul de proiect PED-JPI-SIMPLY POSITIVE, contractele numărul 325/2022 și 326/2022, în cadrul PNCDI III.

Acest proiect a fost dezvoltat în cadrul programului internațional „Cartiere și cartiere cu energie pozitivă pentru dezvoltare urbană durabilă” (PED Program), care este implementat de Inițiativa de programare comună Europa Urbană (JPI Urban Europe) și contribuie la obiectivele ambițioase ale Planului European Strategic Energy Technology (SET) (Acțiunea 3.2 a Planului SET). La nivel național, proiectul este susținut în fiecare țară de către:

– Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării CNCS/CCCDI – UEFISCDI (pentru implementarea din România)

– Ministerul Austriac al Acțiunii Climatice, Mediului, Energiei, Mobilității, Inovației și Tehnologiei (pentru implementarea din Austria)

– Agenția pentru Întreprinderi din Țările de Jos (pentru implementarea din Olanda)

– Ministerul Educației și Meritului – Direcția Învățământ Superior și Cercetare (pentru implementarea din Italia)

Pentru mai multe informații, vă rugăm consultați: www.simplypositive.eu

 

Autor

AGENȚIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ REȘIȚA S.A.

Oana Borza  –  Director de proiect

Sprijinirea orașelor și municipalităților inovatoare și ambițioase pe drumul lor către cartierele cu energie pozitivă prin linii directoare, ținte și strategii simple, clare și ușor de înțeles

Vezi Social Media 1 – Simply Positive

CLIMATUL INVESTIȚIONAL ÎN ROMÂNIA

Aflați mai multe despre climatul investițional din România, precum și despre facilitățile guvernamentale naționale, navigând pe www.investromania.gov.ro

Find out more on the go.
Descărcați broșurile noastre informaționale destinate investitorilor.