Întâlnirile europene din Transilvania sunt organizate din 2010 de Ambasada Franţei în România şi filiala din Cluj-Napoca a Institului francez din România. În martie 2018, s-a desfăşurat ediţia cu numărul 8 în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia. Pe parcursul a trei zile, invitaţii şi-au propus să abordeze tema tranziţiei spre un oraş mai durabil, luând în calcul atât provocările, cât şi oportunităţile orașelor României.
La sesiunile plenare şi ateliere au fost invitaţi precum dna. Michèle Ramis (Ambasadoarea Franței în România), dl. Ciprian Roşca (Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene), dl. Emil Boc (primarul Municipiului Cluj-Napoca), Șerban Țigănaş (Președintele Ordinului Arhitecților din România) şi dl. Ioan Popa (primarul Municipiului Reşiţa).
Domnul Ioan Popa a participat la sesiunea plenară, care a abordat mizele unei tranziţii spre oraşe mai durabile, vorbind despre principiile esenţiale care favorizează un oraş mai durabil. De asemenea, a fost unul dintre speakerii prezenți la atelierul despre planificarea urbană şi folosirea instrumentelor de cunoaştere a teritoriului pentru a facilita guvernanţa unui oraş durabil, în timp de dl. Sorin Dumitru, Consilierul Primarului Mun. Reșița, a reprezentat orașul în atelierul dedicat refolosirii și transformării terenurilor industriale dezafectate.
Printre concluziile evenimentului se numără faptul că unul dintre factorii de succes ai tranziţiei către un oraş durabil este un primar activ și curajos, sprijinit de o echipă competentă și pregătită, capabil să dezvolte o rețea de parteneri deschişi pentru cooperare, iar un alt factor important este sprijinirea inițiativelor ce vizează stimularea inovațiilor și investițiilor private, idei și practici prezente și în Municipiul Reșița.