Știri

Cu o nouă conducere, proiectele curajoase și investiții cu fonduri Europene în desfășurare, Reșița se dezvoltă

Ultimele Știri

Cu o nouă conducere, proiectele curajoase și investiții cu fonduri Europene în desfășurare, Reșița se dezvoltă

Celebrăm un an de progres în inițiativa Simply Positive. Cum a contribuit ADLR la crearea de districte cu energie pozitivă

Suntem Incantati să marcam primul an de progres al proiectului Simply Positive, o inițiativă dedicată promovării dezvoltării districtelor cu energie pozitivă, în cadrul căreia ADLR, alaturi de denkstatt și partenerii din Austria, Italia și Olanda au colaborat cu succes.

În cursul anului 2023, am desfășurat o serie de activități menite să consolideze fundațiile necesare pentru etapele ulterioare ale proiectului. Împreună cu partenerii noștri, am contribuit la elaborarea unor livrabile esențiale, printre care se numără rapoarte privind scenariile de funcționare și indicatorii cheie de performanță. De asemenea, am lucrat îndeaproape cu aceștia pentru a dezvolta o metodologie cadru pentru districtele cu energie pozitivă, asigurându-ne că definim conceptul într-un mod actualizat și relevant.

La nivel local, am elaborat un Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) pentru municipiul Reșița, în conformitate cu obiectivele ambițioase ale Pactului Primarilor, concentrându-ne eforturile pe cercetarea și elaborarea de strategii inovative. Cu fiecare pas pe care îl facem, ne apropiem tot mai mult de realizarea obiectivelor noastre în cadrul proiectului Simply Positive. Efortul și dedicarea echipei noastre, alături de colaborarea strânsă cu partenerii, ne vor conduce către succes în promovarea dezvoltării sustenabile și a districtelor cu energie pozitivă.

Printre acțiunile cheie în care agenția ADLR a fost implicată se numără identificarea vulnerabilităților climatice ale Reșiței, conectarea cu stakeholderii relevanți pentru colectarea datelor necesare si elaborarea unui Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă pentru Reșița.

Sprijinirea orașelor și municipalităților inovatoare și ambițioase pe drumul lor către cartierele cu energie pozitivă prin linii directoare, ținte și strategii simple, clare și ușor de înțeles – Septembrie 2023

În contextul Pactului verde european (Green Deal) și al Misiunii privind Orașele Inteligente și Neutru din Punct de Vedere Climatic, orașele și municipalitățile din întreaga Europa se află într-un moment de cotitură.

Neutralitatea climatică a ajuns atât în strategiile de business ale companiilor cât și în planurile de dezvoltare ale autorităților. În forma actuală, comunitățile de azi sunt generatoare de CO2 și contribuie masiv la poluarea mediului înconjurător. Ca urmare a arderii combustibililor fosili, sursele convenționale de energie sunt responsabile de o cantitate considerabilă de substanțe chimice și de particule nocive eliberate în atmosferă, așadar crearea unor PED (Positive Energy Districts) a ajuns o necesitate.

SIMPLY POSITIVE este un proiect internațional de cercetare, care include parteneri și districte focus din diferite zone din întreaga Europa, cu context social diferit, tehnologii energetice existente diferite și condiții climatice diferite.

SIMPLY POSITIVE ajută la apariția districtelor cu energie pozitivă și la tranziția către orașe climatice neutre.

Scopul proiectului SIMPLY POSITIVE este de a promova crearea de Districte și Cartiere cu Energie Pozitivă (PED și PEN) într-un mod echilibrat.

Proiectul își propune să stimuleze și să susțină dezvoltarea PED (Positive Energy Districts) la nivel european, prin alăturarea a patru districte cheie, din diferite țări europene, fiecare având un context specific:

  1. Großschönau – Austria
  2. Amsterdam – Olanda
  3. Municipiul Reșița – România
  4. Settimo Torinese – Italia

 

Pentru a promova crearea unor astfel de comunități și a unor cartiere sustenabile, proiecte precum SIMPLY POSITIVE țintesc către dezvoltarea unor strategii inovatoare și a unor direcții menite să crească nivelul de implicare al comunităților în promovarea sustenabilității.

Activitățile proiectului vor fi cele de evaluare strategică a districtelor cheie, evaluarea și

consolidarea celor mai bune practici, stabilirea unor indicatori cheie de performanță pentru evaluarea implementării PED (Positive Energy Districts), elaborare Strategii inovative, având ca și rezultate realizarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă şi Climă (PAEDC), Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE), expertize energetice (audit energetic). In cadrul proiectului a fost ales ca si district focus cartierul Lunca Pomostului.

Strategiile generate, recomandările și cele mai bune practici vor fi împărtășite în cadrul comunității de cercetare PED și Smart Cities.

Pentru Municipiului Reșița coordonatorul proiectului este AGENȚIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ REȘIȚA S.A., iar activitățile specifice pentru municipiul Reșița au fost dezvoltate și urmează a fi implementate în colaborare  cu consilierul de sustenabilitate denkstatt România (www.denkstatt.eu).

Această lucrare a fost susținută de un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării CNCS/CCCDI – UEFISCDI, numărul de proiect PED-JPI-SIMPLY POSITIVE, contractele numărul 325/2022 și 326/2022, în cadrul PNCDI III.

Acest proiect a fost dezvoltat în cadrul programului internațional „Cartiere și cartiere cu energie pozitivă pentru dezvoltare urbană durabilă” (PED Program), care este implementat de Inițiativa de programare comună Europa Urbană (JPI Urban Europe) și contribuie la obiectivele ambițioase ale Planului European Strategic Energy Technology (SET) (Acțiunea 3.2 a Planului SET). La nivel național, proiectul este susținut în fiecare țară de către:

– Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării CNCS/CCCDI – UEFISCDI (pentru implementarea din România)

– Ministerul Austriac al Acțiunii Climatice, Mediului, Energiei, Mobilității, Inovației și Tehnologiei (pentru implementarea din Austria)

– Agenția pentru Întreprinderi din Țările de Jos (pentru implementarea din Olanda)

– Ministerul Educației și Meritului – Direcția Învățământ Superior și Cercetare (pentru implementarea din Italia)

Pentru mai multe informații, vă rugăm consultați: www.simplypositive.eu

 

Autor

AGENȚIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ REȘIȚA S.A.

Oana Borza  –  Director de proiect

Sprijinirea orașelor și municipalităților inovatoare și ambițioase pe drumul lor către cartierele cu energie pozitivă prin linii directoare, ținte și strategii simple, clare și ușor de înțeles

Vezi Social Media 1 – Simply Positive

Fondurile europene și dezvoltarea în Reșița //11.12.2019

Dl. Primar Ioan Popa a participat în data de 11 decembrie, împreună cu primarii municipiilor reședință de județ din Regiunea de Dezvoltare Vest, la o întâlnire cu Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul Comisiei Europene (responsabilă de implementarea fondurilor structurale și de investiții europene în România) și Gabriel Friptu, director general adjunct în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

 

S-a discutat despre proiectele în derulare din Municipiul Reșița, dar și despre oportunitățile de dezvoltare prin investiții din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027.

Rising Cities. Smart Future 2019

Orașe în creștere. Viitorul inteligent a fost o nouă oportunitate de a găsi modalități de a îmbunătăți experiența de viață a orașului prin adăugarea unui nou capitol la conversația pe care am început-o la prima ediție, anul trecut, și a continuat în mai, la ediția aniversară a Forumului REALTY. Când oamenii trăiesc înconjurați de medii frumoase, care le satisfac mai bine nevoile, vor fi mai fericiți și se vor bucura de o calitate mai bună a vieții.

Cu orașe în creștere. Viitor inteligent, Business Review dorește să sprijine și să evidențieze evoluția spațiului urban, cu tot ceea ce îl cuprinde: de la tehnologie, transport, transformare digitală, comunități, arhitectură, la durabilitate, leadership pasional și cultură.

Orașe în creștere. Smart Future propune orașe viitoare mai ecologice, mai inteligente și mai conectate prin intermediul discuțiilor, dezbaterilor și predicțiilor despre colaborări public-private, proiecte inovatoare și inspiratoare și modalități de integrare a noilor tehnologii, cum ar fi AI (inteligență artificială) și IoT (internetul lucrurilor) în viața de zi cu zi.

Sursa: http://business-review.eu/

Foreign Investors Summit, 6th edition

Summit-ul Investitorilor Străini este cel mai așteptat eveniment care reunește comunități de afaceri străine, autorități de stat și diplomați. La conferință au participat profesioniști din principalele industrii, o linie excepțională de vorbitori și reprezentanți ai ISD majore din țara noastră, pentru o discuție despre leadership și modalități de a construi un viitor mai luminos și mai durabil pentru România.

Începând cu anul trecut Polonia a devenit un membru deplin al grupului celor mai dezvoltate națiuni din lume, creând astfel o cale pentru ca România să se alăture acestui grup de elită înainte de mult timp. Evoluțiile economice, politice și sociale recente din țara noastră, creșterea economică constantă, o președinție extrem de apreciată a Consiliului Uniunii Europene, consolidarea politicilor statului prin alegeri, au creat cu totul un context ideal pentru o nouă perspectivă mai luminoasă.

S-au discutat răspunsuri principale la următoarele întrebări:

  • Există o evoluție reală în dezvoltarea României și cum vom beneficia de noua poziționare globală a țării noastre?
  • Este de așteptat o creștere a ratei ISD după doi ani de stagnare?
  • Au ajuns la maturitate piețele locale, în special cele cu apel tradițional la investitorii străini: energie, IT, imobiliare, servicii și servicii bancare?

Sursa: http://business-review.eu/

Cities for Tomorrow #7, 2019

Pe 26 martie 2018 a avut loc conferința Cities of Tomorrow #7, 2019, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Detaliile evenimentului pot fi urmărite la adresa www.citiesoftomorrow.ro.

Conform organizatorilor conferința “Cities of Tomorrow” pune pe primul plan cetățeanul de rând și afirmă că orașul este creat de comunitate. A 7-a ediție a conferinței s-a concentrat pe comunități și modul în care acestea se implică în dezvoltare urbană. Participarea civilă și consultarea publicului au fost subiectele principale ale evenimentului.

Înaintea celei de-a 7-a ediții, a fost organizat un concurs de proiecte adresat administrației publice, mediului de business și societății civile. Organizatorii au avut în vedere, în selectarea proiectelor câștigătoare, factorul dezvoltării sustenabile. S-au căutat inițiative cu un impact deosebit dezvoltării orașelor, calității vieții și dialogului dintre actorii locali și naționali.

Cu ajutorul unui juriu format din oameni cu expertiză vastă, s-au stabilit 4 finaliști pe 3 categorii principale (Administrație Publică, Mediu de Business,  Societate Civilă) din totalul de 83 de proiecte propuse.

Cei 4 finaliști din categoria Administrație Publică au fost:

  • Primăria Reșița – program de finanțare locală denumit “Încredere în Reșița”.
  • Primăria Reghin– lansarea unei aplicații cu informații urbane – Reghin City App – menite să ofere date despre oraș, evenimente, atracții, agrement, restaurante, transport etc.
  • Primăria Oradea – inițiativă care își propune să transforme centrul istoric din Oradea.
  • Invest in Jiu Valley – prima inițiativă comună a primăriilor din Valea Jiului pentru promovarea regiunii.

Programul „Încredere în Reșița” este primul program de finanțare locală dezvoltat în România ce oferă mini-granturi nerambursabile în valoare totală de 500.000 ron locuitorilor pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte pentru regenerarea orașului. Obiectivul programului este îmbunătățirea vieții comune în oraș prin sprijinirea inițiativelor inițiate și dezvoltate de reșițeni. Credem că reșițenii sunt cei mai în măsură să își imagineze noi posibilități pentru orașul în care locuim și vrem să îi facem partenerii noștri în a (ne) recâștiga încrederea în Reșița.

Programul, aflat la prima ediție, este implementat prin 2 concursuri de proiecte desfășurate pe parcursul anului 2020, pe temele Viața Urbană și Antreprenoriat cu impact în comunitate. Sunt încurajate acele inițiative scalabile, care pot crește în demersuri pe termen lung și care pot contribui la schimbări sistemice în dezvoltarea orașului și a comunităților lui, și nu acțiunile punctuale / izolate ca întindere și impact. Apelul va sprijini acele idei care stimulează spiritul de comunitate, valorifică resursele locale existente, promovează identitatea orașului Reșița și conferă o nouă însemnătate spațiilor abandonate. Această viziune de regenerare urbană este deschisă tuturor grupurilor de inițiativă formate din minim 3 persoane, precum și ONG-urilor.

Proiectul declarat câștigător a fost cel al Primăriei Reșița. Proiectul a fost gândit și propus de MKBT: Make Better și va fi implementat de Primărie. Apelul la proiecte precum și selectarea celor câștigătoare se va desfășura în perioada 2019/2020, urmând implementarea acestora, până în 2020, din cauza decalajului cu aprobarea bugetului național de stat. Inițiativa afirmă că locuitorii orașului trebuie considerați parteneri în aceste proiecte deoarece sunt cei mai în măsură să își imagineze noi oportunități pentru comunitate. Astfel, ei trebuie să devină partenerii Primăriei Reșița în proiectul recâștigării încrederii în oraș.

 

Urban Talks 2018

Pe 28 septembrie 2018, Timişoara a fost gazda conferinţei „Urban Talks” cu motto-ul „Let’s shape the future of cities together!”. Organizat de Urbanize Hub Romania, evenimentul a urmărit găsirea de soluții comune care să implice administrația locală, mediul de afaceri și cetățenii, pentru a construi orașe care să crească smart și sustenabil, având comunități locale active și colaborative.

Printre invitații evenimentului se numără: Saskia Beer (CEO şi fondator al TransformCity), Andreea Idriceanu Calev (RoRec Communication Manager), Ilie Bolojan (primarul Mun. Oradea), Marius Cristea (expert al World Bank). Speakerul surpriză al conferinţei a fost primarul Mun. Reşiţa, domnul Ioan Popa.

Am povestit despre potențialul Mun. Reșița și despre proiectele de investiții pentru oraș aflate în derulare, alături de experți internaționali, lideri ai administraţiei publice şi mediul de business, start-up-uri, specialiști în tehnologie și arhitecți. Am prezentat viziunea administrației reșițene pentru reabilitarea malurilor Bârzavei dar și despre proiectele pe care le avem în vizor pentru transformarea orașului nostru într-unul atractiv. Sperăm ca acest demers să se transforme în acțiuni concrete, comune, pe care administrațiile locale să le poată implementa pentru a crește caliatea vieții locuitorilor, iar noi continuăm să ne arătăm deschiderea pentru a găzdui un mediu de afaceri activ în orașul nostru.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=tEKifySFHLs

A doua sesiune de înscriere pentru învățământul dual

A doua sesiune de înscriere pentru învățământul dual se va derula în perioada 31 august – 3 septembrie 2018. Învățământul dual reprezintă un sistem care garantează locul de muncă la finalul studiilor. (mai mult…)

Eveniment 2018 – Oameni de afaceri în Reşiţa

Pe data de 5 iunie 2018, primarul municipiului Reşiţa, domnul Ioan Popa, a organizat la Restaurantul Nera o întâlnire cu nu mai puţin de 200 de antreprenori din oraș.

În comunităţile moderne, administrarea problemelor publice se realiează şi prin consultarea şi luarea deciziilor cu ajutorul experţilor, al organizaţiilor profesionale şi al asociaţiilor patronale. Primăriile pot deveni astfel centrul operaţional al unor reţele care implică mai mulţi actori capabili să mobilizeze resurse în afara cadrelor instituţionale ale unei administraţii publice. Pornind de la această perspectivă, am lansat invitaţia pentru o discuţie cu privire la viitorul oraşului şi la dezvoltarea lui, în consens cu cerinţele comunităţii.

Mulțumim celor care au răspuns invitaţiei noastre de a participa la o discuţie constructivă despre Reşiţa. Reșița e deschisă pentru business, iar împreună construim un mediu de afaceri solid în orașul nostru!

Conferința „Oraşe durabile” 2018

Conferinţa „Oraşe durabile” a fost organizată de Ambasada Franţei şi Camera de Comerţ Româno-Franceză şi a avut loc la Bucureşti, pe 15 mai 2018. Principalele subiecte abordate au fost mobilitatea urbană a viitorului şi infrastructuri urbane.

La eveniment au fost prezente companii franceze şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi diferiţi actori politici, pentru a dezbate o abordare integrată în ceea ce priveşte transformarea oraşelor în oraşe durabile. Printre speakerii invitați se numără Hervé Boisguillaume (membru al Ministerului francez al Tranziţiei ecologice şi solidare şi al Coeziunii Teritoriilor), László Borbely (Consilier de Stat în Guvernul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), Radu Botez (Viceprimarul Mun. Iaşi), Sorin Chiriţă (Administrator public în primăria Mun. Bucureşti), Cătălin Iapa (Consilier personal al primarului Mun. Timişoara), Ioan Popa (primarul Mun. Reşiţa).

Domnul Ioan Popa a fost invitat la panel-ul Municipalităţi române şi franceze: mize pentru oraşele de mâine, unde a vorbit despre patru componente al regenerării urbane pentru Mun. Reşiţa, aflate în derulare: zona industrială Valea Ţerovei, situl de regenerare urbană Mociur – Valea Ţerovei, procesul de reabilitare al malurilor Bârzavei şi regenerarea socio-economică a zonei Mociur

Întâlnirile europene din Transilvania 2018 // Rencontres européennes de Transylvanie 2018

Întâlnirile europene din Transilvania sunt organizate din 2010 de Ambasada Franţei în România şi filiala din Cluj-Napoca a Institului francez din România. În martie 2018, s-a desfăşurat ediţia cu numărul 8 în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia. Pe parcursul a trei zile, invitaţii şi-au propus să abordeze tema tranziţiei spre un oraş mai durabil, luând în calcul atât provocările, cât şi oportunităţile orașelor României.

La sesiunile plenare şi ateliere au fost invitaţi precum dna. Michèle Ramis (Ambasadoarea  Franței  în  România), dl. Ciprian  Roşca (Secretar  de  Stat,  Ministerul  Dezvoltării  Regionale,  Administrației Publice  și  Fondurilor  Europene), dl. Emil Boc (primarul Municipiului Cluj-Napoca), Șerban  Țigănaş (Președintele  Ordinului  Arhitecților  din  România) şi dl. Ioan Popa (primarul Municipiului Reşiţa).

Domnul Ioan Popa a participat la sesiunea plenară, care a abordat mizele unei tranziţii spre oraşe mai durabile, vorbind despre principiile esenţiale care favorizează un oraş mai durabil. De asemenea, a fost unul dintre speakerii prezenți la atelierul despre planificarea urbană şi folosirea instrumentelor de cunoaştere a teritoriului pentru a facilita guvernanţa unui oraş durabil, în timp de dl. Sorin Dumitru, Consilierul Primarului Mun. Reșița, a reprezentat orașul în atelierul dedicat refolosirii și transformării terenurilor industriale dezafectate.

Printre concluziile evenimentului se numără faptul că unul dintre factorii de succes ai tranziţiei către un oraş durabil este un  primar  activ  și  curajos,  sprijinit  de  o  echipă  competentă  și  pregătită,  capabil  să  dezvolte  o  rețea  de  parteneri deschişi  pentru  cooperare, iar un alt factor important este sprijinirea inițiativelor ce vizează  stimularea inovațiilor și investițiilor private, idei și practici prezente și în Municipiul Reșița.

Cities for Tomorrow #6

În februarie 2018, Bucureştiul a fost gazda conferinţei Cities of Tomorrow, aflată la cea de-a șasea ediție. Temele centrale ale evenimentului au fost „reconversie şi revitalizare”, cu accent pe regenerarea urbană ca modalitate sustenabilă pentru dezvoltarea oraşelor României.

Printre speakeri s-au numărat Dr. Dragoş Anastasiu (preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane – AHK Romania fiind şi organizatorul evenimentului), E.S. Cord Meier-Klodt (Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti), Hans-Jürgen Best (administratoul public al oraşului Essen) şi domnul Ioan Popa, primarul Municipiului Reşiţa, prezent la panel-ul central al conferinţei: Regenerare urbană prin industrie şi turism.

Domnul Popa a vorbit despre provocările unui oraş al cărui dezvoltare a fost marcată de industrie, punctând apoi direcţiile de acţiune pe care primăria se concentrează: atragerea de investitori pentru crearea de noi locuri de muncă, atragerea de dezvoltatori pentru reconversia funcțională a fostelor zone industriale şi mobilizarea de finanţare publică pentru investiţii în infrastructură, agrement, cultură.

Ediţia a VI-a a conferinţei Cities of Tomorrow a oferit şi mese rotunde interactive în jurul a opt domenii principale (eficiență energetică & managementul energetic, finanțare şi fonduri UE, mobilitate, economie circulară, dreptul construcțiilor, etc) și un market place de proiecte şi oportunități de investiții, la care au fost prezentate și oportunitățile oferite de Municipiul Reșița.

Simpozionul de Comerț și Investiții România – China (Provincia Zhejiang)

În decembrie 2017 Reșița a fost reprezentată la Simpozionul de Comerț și Investiții România – China (Provincia Zhejiang), desfășurat la București. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României și Comitetul Chinez de Promovare Comercială Internațională, bucurându-se de prezenta a peste 70 de companii chineze din varii domenii de activitate.

 

Evenimentul marchează un interes în creștere al statului chinez de a-și extinde afacerile și investițiile în spațiul Sud-Est European, ca parte din strategia economică a Chinei privind Centura Economică Drumul Mătăsii („The Silk Road Economic Belt”).

 

Companiile chineze prezente au căutat oportunități de interacțiune și afaceri cu operatori economici din România. De asemenea, evenimentul a reprezentat o bună ocazie de familiarizare cu strategia și abordarea de extindere și identificare și noi locații a investitorilor chinezi.

 

Începând cu anul 2017, Primăria Municipiului Reșița participă cu regularitate la astfel de forumuri și conferințe pentru investitori, angajându-se să promoveze potențialul economic al orașului și să interacționeze cu potențiali investitori, parteneri și instituționale de sprijin guvernamentale care pot contribui la dezvoltarea unui mediu de afaceri local competitiv în Reșița.

Summit-ul Investitorilor Străini 2017

În această lună – noiembrie 2017 – am fost prezenți la unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate investitorilor străini – Summit-ul Investitorilor Străini 2017.

 

Summitul de afaceri de trei zile de la București a reunit directori executivi ai companiilor multinaționale, investitori activi, antreprenori, oficiali guvernamentali, analiști politici și economici și lideri ai principalelor asociații de afaceri, precum și camere de comerț.

 

Reșița a fost reprezentată de Grațian Mihăilescu, consilier al primarului, precum și de Marina Neagu, consultant pentru Primăria Municipiului Reșița, parte a MKBT, ambii vorbitori într-unul dintre panelurile conferinței. Participarea a oferit o bună oportunitate de a discuta despre, și de a promova eforturile Reșiței în regenerarea urbană și facilitățile pe care orașul le oferă pentru primirea de noi investitori. Evenimentul a fost, de asemenea, o bună ocazie de a disemina celor prezenți broșurile pentru investitori pregătite de Primăria Reșița.

Lansarea Programului Școlii Duale în Reșița

Începând cu anul școlar (2017-2018), absolvenții clasei a VIII-a pot opta pentru Școala Duală în Reșița. În acest an sunt disponibile calificări pentru 162 de elevi, variind de la lucrătorii din domeniul turismului (bucătari, chelneri și lucrători hotelieri) până la confecționeri textile, mecanic utilaje și instalații în industrie, strungari, sudori, electricieni și lăcătuși.

 

Trei colegii din Reșița participă la Programul Școlii Duale: Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Tehnic Cărășan și Colegiul Economic al Banatului Montan. Programul a fost foarte bine primit de companiile private locale, astfel încât 15 companii locale sunt înscrise deja în program în primul său an de la lansare.

 

La sfârșitul celor trei ani de studiu, care constau într-un mix de cursuri și practică la locul muncii, în punctele de lucru ale firmelor înscrise în program, absolvenții vor primi un certificat de calificare profesională și un loc de muncă. În timpul studiilor, studenților li se vor acorda de asemenea burse de studii oferite de stat, Primăria Reșița și firmele implicate în program. Cei care fac naveta din localitățile din împrejurimi pot beneficia de cazare gratuită în căminele colegiilor, precum și de rambursarea costurilor de transport.

 

Ne așteptăm ca Școala Duală Profesională din Reșița să devină principalul furnizor de forță de muncă înalt calificată în zonă, aducând o mare valoare adăugată pentru operatorii economici din Reșița.

United Retail 2017

În martie 2017, a avut loc la Braşov conferinţa Retail United, organizată de Immochan România. Evenimentul a avut ca motto „Împreună creştem comunităţi”, iar discuțiile au fost centrate pe cum ar trebui să arate oraşele viitorului: sustenabile, smart şi animate. Dl. Primar Ioan Popa a reprezentat Reșița ca speaker principal al evenimentului.

Conferința a adunat peste 200 de participanți din mediul public și privat și peste 17 speakeri internaționali, printre care Dragoş Bucurenci (Communication Strategist Khastalia Consulting), Caroline Fernolend (Directorul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust), Francoise Pamfil (arhitect și editor-in-chief al revistei Igloo), Marina Neagu (Urban economist și Managing Partner, MKBT: Make Better), Nicolae Moldovan (City Manager Alba Iulia).

Domnul primar Ioan Popa a fost „keynote-ul” surpriză al evenimentului. Acesta a vorbit despre procesul de regenerare urbană pe care îl coordonează, cu accent pe zona Mociur – Valea Țerovei, dar și despre importanța unei primării proactive în a susține reconversia funcțională a siturilor industriale prin investiții publice și private.

CLIMATUL INVESTIȚIONAL ÎN ROMÂNIA

Aflați mai multe despre climatul investițional din România, precum și despre facilitățile guvernamentale naționale, navigând pe www.investromania.gov.ro

Find out more on the go.
Descărcați broșurile noastre informaționale destinate investitorilor.