Pe 26 martie 2018 a avut loc conferința Cities of Tomorrow #7, 2019, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Detaliile evenimentului pot fi urmărite la adresa www.citiesoftomorrow.ro.
Conform organizatorilor conferința “Cities of Tomorrow” pune pe primul plan cetățeanul de rând și afirmă că orașul este creat de comunitate. A 7-a ediție a conferinței s-a concentrat pe comunități și modul în care acestea se implică în dezvoltare urbană. Participarea civilă și consultarea publicului au fost subiectele principale ale evenimentului.
Înaintea celei de-a 7-a ediții, a fost organizat un concurs de proiecte adresat administrației publice, mediului de business și societății civile. Organizatorii au avut în vedere, în selectarea proiectelor câștigătoare, factorul dezvoltării sustenabile. S-au căutat inițiative cu un impact deosebit dezvoltării orașelor, calității vieții și dialogului dintre actorii locali și naționali.
Cu ajutorul unui juriu format din oameni cu expertiză vastă, s-au stabilit 4 finaliști pe 3 categorii principale (Administrație Publică, Mediu de Business, Societate Civilă) din totalul de 83 de proiecte propuse.
Cei 4 finaliști din categoria Administrație Publică au fost:
- Primăria Reșița – program de finanțare locală denumit “Încredere în Reșița”.
- Primăria Reghin– lansarea unei aplicații cu informații urbane – Reghin City App – menite să ofere date despre oraș, evenimente, atracții, agrement, restaurante, transport etc.
- Primăria Oradea – inițiativă care își propune să transforme centrul istoric din Oradea.
- Invest in Jiu Valley – prima inițiativă comună a primăriilor din Valea Jiului pentru promovarea regiunii.
Programul „Încredere în Reșița” este primul program de finanțare locală dezvoltat în România ce oferă mini-granturi nerambursabile în valoare totală de 500.000 ron locuitorilor pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte pentru regenerarea orașului. Obiectivul programului este îmbunătățirea vieții comune în oraș prin sprijinirea inițiativelor inițiate și dezvoltate de reșițeni. Credem că reșițenii sunt cei mai în măsură să își imagineze noi posibilități pentru orașul în care locuim și vrem să îi facem partenerii noștri în a (ne) recâștiga încrederea în Reșița.
Programul, aflat la prima ediție, este implementat prin 2 concursuri de proiecte desfășurate pe parcursul anului 2020, pe temele Viața Urbană și Antreprenoriat cu impact în comunitate. Sunt încurajate acele inițiative scalabile, care pot crește în demersuri pe termen lung și care pot contribui la schimbări sistemice în dezvoltarea orașului și a comunităților lui, și nu acțiunile punctuale / izolate ca întindere și impact. Apelul va sprijini acele idei care stimulează spiritul de comunitate, valorifică resursele locale existente, promovează identitatea orașului Reșița și conferă o nouă însemnătate spațiilor abandonate. Această viziune de regenerare urbană este deschisă tuturor grupurilor de inițiativă formate din minim 3 persoane, precum și ONG-urilor.
Proiectul declarat câștigător a fost cel al Primăriei Reșița. Proiectul a fost gândit și propus de MKBT: Make Better și va fi implementat de Primărie. Apelul la proiecte precum și selectarea celor câștigătoare se va desfășura în perioada 2019/2020, urmând implementarea acestora, până în 2020, din cauza decalajului cu aprobarea bugetului național de stat. Inițiativa afirmă că locuitorii orașului trebuie considerați parteneri în aceste proiecte deoarece sunt cei mai în măsură să își imagineze noi oportunități pentru comunitate. Astfel, ei trebuie să devină partenerii Primăriei Reșița în proiectul recâștigării încrederii în oraș.